
۶ تا اصلی ترین دلایل استپ وزن در کتو و راه های مقابله با استپ وزن در رژیم کتوژنیک
کاهش وزن با رژیم کتو یا کتوژنیک یکی از روش های رسیدن به اندام و وزن ایده آل است، در رژیم کتو به دلیل وارد شدن به حالت کتوز و چربی سوزی، افزایش وزن سریعی رخ می دهد. برخی از افراد بعد از مدتی از استپ وزن در کتو شکایت دارند و می گویند که بعد از مدتی از کاهش وزن خبری نیست و حتی برخی دیگر نیز ادعا دارند که بعد از شروع این رژیم لاغری فقط در حد یک یا دو کیلو وزن کم کردند.
اگر شما هم در این وضعیت قرار دارید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم ما در این مقاله از مجله لاغری دکتر آیتم با دلایل استپ وزن در رژیم کتو و راه های مقابله با آن بحث خواهیم کرد.
✍جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب:
- رژیم کتوژنیک چیست؟
- روند کاهش وزن در رژیم کتوژنیک
- استپ وزن در کتو
- علت استپ وزن در کتو چیست؟
- راه های مقابله با استپ وزن در کتو
- خلاصه
رژیم کتوژنیک چیست؟
عملکرد هر یک از رژیم های لاغری می تواند متفاوت باشد. برخلاف دیگر رژیم های لاغری در رژیم کتوژنیک به منظور کاهش وزن و لاغری به جای کاهش مصرف کالری، منبع سوخت بدن را از قند به چربی تغییر می دهد که به این فرایند کتوزیس گفته می شود.
روند کاهش وزن در رژیم کتوژنیک

در رژیم کتوژنیک تاکید بر محدودیت در مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی های سالم و پروتئین است. در حالت عادی بدن از کربوهیدرات برای تامین انرژی مورد نیاز خود استفاده می کند، اما در رژیم کتوژنیک به دلیل کاهش مصرف کربوهیدرات، سطح گلوکز بدن کاهش می یابد و بدن از چربی های ذخیره شده به عنوان منبع سوخت و ساز استفاده می کند.
استفاده از چربی ها به عنوان منبع سوخت به جای کربوهیدرات ها، باعث یک تغییر متابولیکی در بدن و وارد شدن به حالت کتوز می شود.کبد چربی ها را به کتون ها تبدیل و از آن ها برای تامین انرژی و سوخت استفاده می کند. این حالت باعث سوزاندن چربی های اضافی و کاهش وزن می شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا با عوارض رژیم کتوژنیک آشنایی دارید؟
استپ وزن در کتو
برای افراد بسیاری این سوال پیش می آید که دلیل استپ وزنی در رژیم کتوژنیک چیست؟و یا اینکه بعد از گذشت کمی زمان چرا با رژیم کتوژنیک لاغر نمی شوم؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که در برخی موارد ممکن است، فرد با وجود اینکه از رژیم کتو پیروی می کند، این احساس را پیدا کند که دیگر وزنش کم نمی شود و ثابت است یا اصلا با این رژیم وزن کم نمی کند، به این حالت استپ وزن می گویند. در ادامه برای حل این مشکل باید پاسخی برای سوال استپ وزنی را چگونه بشکنیم؟ پیدا کنید.
علت استپ وزن در کتو چیست؟

دلایل مختلفی باعث عدم کاهش وزن و استپ وزنی در رژیم کتوژنیک می شود که در ادامه به آن ها می پردازیم:
عدم کاهش وزن به دلیل وارد نشدن به حالت کتوز
برای کاهش وزن و سوزاندن چربی های اضافی باید بدن وارد کتوز شود و به جای گلوکز از کتون استفاده کند. حالا اگر فرد بعد از شروع رژیم کتوژنیک وزن کم نمی کند به این معنی است که بدن وارد حالت کتوز یا کتوزیس نشده است.
وارد نشدن به حالت کتوز به دلیل عدم کاهش کربوهیدرات است، ممکن است فرد هنوز هم اندازه کافی مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات را کاهش نداده باشد.
فرد باید در طی رژیم کتو ۵ تا ۱۰ درصد از کالری روزانه اش از کربوهیدرات باشد، اگر حواسش به این مقدار نباشد و کمی بیشتر از میزان تعیین شده کربوهیدرات مصرف کند، همچنان بدن از کربوهیدرات و گلوکز به عنوان منبع سوخت استفاده می کند و وارد حالت کتوز، چربی سوزی نمی شود، در نتیجه کاهش وزن اتفاق نمی افتد.
از دلایل استپ وزن در کتوز مصرف زیاد چربی بعد از وارد شدن به حالت کتوز
بدن باید برای وارد شدن به حالت کتوز در رژیم کتوژنیک، از چربی ها استفاده کند، به همین دلیل با افزایش مصرف چربی ها به بدن شوک وارد می شود تا وارد فاز چربی سوزی شود.
بعد از شروع چربی سوزی باید کم کم مصرف آن را کاهش داد تا بدن به سراغ چربی ها اضافی برود، در صورت عدم کاهش چربی و کنترل مقدار آن، بدن به جای استفاده از چربی ذخیره، چربی غذاها را برای تامین انرژی می سوزاند و کاهش وزن رخ نمی دهد.
دریافت پروتئین بیش از حد از دلایل استپ وزن در کتو
هر چند مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین در کتو توصیه می شود اما مصرف پروتئین زیاد باعث از بین رفتن حالت کتوزیس در بدن می شود، عمده مواد مورد نیاز در رژیم کتو چربی است و پروتئین نباید بیشتر از ۳۵ درصد باشد.
اگر پروتئین، بیش از حد مصرف باشد، بدن اضافی آن را به آمینو اسید تبدیل می کند، از آمینو اسید انواع قند ها تولید می شود و بدن برای تامین انرژی خود از آن ها استفاده خواهد کرد و چربی سوزی صورت نمی گیرد.
پایین آمدن سطح متابولیسم در طی رژیم کم کربوهیدرات
در بعضی مواقع علت استپ وزن در کتو، کم شدن سطح سوخت و ساز بدن است. با کم شدن مقدار کالری دریافتی، بدن به مرور با آن سازگار می شود و برای حفظ انرژی، سطح سوخت وساز خود را کاهش می دهد و کالری سوزی متوقف می شود. بدن در این حالت سعی می کند از هدر رفتن انرژی خودداری کند، این حالت سبب استپ وزنی در فرد خواهد شد.
استپ وزن در کتو به دلیل نداشتن ورزش منظم
در کنار رعایت رژیم غذایی کتوژنیک، انجام فعالیت و داشتن ورزش منظم به افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش وزن کمک می کند. نداشتن تحرک، تمرینات ورزشی و ترک آن ها در نیمه راه باعث کاهش مقدار چربی سوزی می شود و کاهش وزن را متوقف می کند.
توقف وزن در رژیم کتو به علت عدم توجه به کالری مصرفی
افزایش کالری دریافتی می تواند از دلایل استپ وزن در کتو شود، کالری شماری و توجه به مصرف مقدار کالری روزانه در رژیم کتو نیز بسیار اهمیت دارد و باید کالری روزانه خود را کاهش داد.
کاهش مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی أساس کار رژیم کتوژنیک است، اما باید به مقدار کالری مواد غذایی حاوی چربی نیز دقت کرد.
کالری مواد غذایی پرچرب بیشتر از سایر مواد است و ممکن است فرد بدون توجه به این موضوع کالری بیش از حد دریافت کند. در صورتی که دریافت بیش از حد کالری، مانع وارد شدن به حالت کتوز و چربی سوزی می شود.
👈بیش تر بخوانید: آنفولانزای کتو چیست و افراد چگونه به آن مبتلا می شوند؟
راه های مقابله با استپ وزن در کتو
برای از بین بردن استپ وزن در رژیم کتو و جلوگیری از بروز آن باید موارد زیر را رعایت کرد:
- کسی که از رژیم کتوژنیک پیروی می کند باید مراقب کربوهیدرات مصرفی خود باشد و مقدار آن نباید بیش از حد تعیین شده باشد.
- مصرف آجیل، لبنیات در رژیم کتو ممنوع نیست، اما مصرف بیش از حد آن باعث استپ وزن در کتو می شود.
- مصرف پروتئین برای ایجاد احساس سیری در این رژیم مناسب است اما نباید بیشتر از حد مجاز باشد.
- باید به میزان کالری دریافتی دقت کرد.
- مصرف چربی های سالم و جلوگیری از مصرف بیش از حد مجاز در جلوگیری از استپ وزن موثر است.
- داشتن فعالیت لازم و ورزش منظم به کالری سوزی و چربی سوزی کمک می کند.
👈بیش تر بخوانید: آیا با تفاوت های رژیم کتوژنیک و اتکینز آشنایی دارید؟
خلاصه
استپ وزن در کتو در برخی از افراد به دلیل رعایت نکردن قوانین لازم و بی توجهی به میزان مواد دریافتی ایجاد می شود. می توان به راحتی با رعایت موارد بالا، از استپ وزن جلوگیری و یا از آن خارج شد.