۸ تا از اصلی ترین خواص دانه چیا
دانه های چیا در سال های اخیر به عنوان یک غذای فوق العاده و سرشار از مواد مغذی، محبوبیت پیدا کرده است. این دانه ها از نظر اندازه کوچک اما غنی از مواد مغذی و خواص متعددی هستند. دانه های چیا از گیاه مریم گلی هیسپانیکا سرچشمه می گیرند و قرن ها پیش آزتک ها و مایاها به دلیل خاصیت انرژی زایی این دانه های ریز را مصرف می کردند. در این مقاله از مجله دکتر آیتم به خواص دانه چیا می پردازیم و دلیل اهمیت آن را بررسی می کنیم.
شکل دانه چیا و مواد تشکیل دهنده آن
دانه های چیا دانه های بسیار ریزی هستند که در دو رنگ سیاه و سفید وجود دارند. این تفاوت رنگ در فواید و محتویات دانه ها تاثیری ندارد و هر دو حاوی ویتامین های B1 و B2، منیزیم، آهن، فسفر، روی، کلسیم، پروتئین، چربی های سالم، فیبر و کربوهیدرات هستند.
بیش تر بخوانید: آیا لاغری با کدو امکان پذیر است؟
خواص دانه چیا چیست؟
بنابر آنچه که گفته شد دانه های کوچک چیا سرشار از مواد مغذی هستند و هر کدام از این مواد به بهبود و سلامت کارکرد بدن کمک می کنند. در ادامه به خواص این دانه ها می پردازیم:
سرشار از مواد مغذی
دانه چیا یک ماده غذایی مغذی است، به این معنی که حاوی مقدار زیادی ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. این دانه ها منبع بسیار خوبی برای فیبر، پروتئین و چربی های سالم هستند که آن ها را به یک مکمل عالی برای هر رژیم غذایی تبدیل می کنند.
دانه های چیا همچنین حاوی مواد معدنی ضروری مانند کلسیم، منیزیم و فسفر هستند. این مواد معدنی در حفظ سلامت استخوان ها نقش حیاتی ایفا می کنند.
غنی از آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از بدن ما در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند. منظور از رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که باعث آسیب سلولی و بیماری های مزمن می شوند.
یکی از خواص دانه چیا این است که جزء غنی ترین منابع آنتی اکسیدان به شمار می رود. آنتی اکسیدان ها به جلوگیری از آسیب سلولی، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند.
بهبود سلامت قلب
دانه چیا منبع بی نهایت از اسیدهای چرب امگا 3 است که برای سلامت قلب ضروری هستند. این چربی های سالم به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) کمک می کنند و خطر بیماری قلبی را کاهش می دهند.
محتوای فیبر بالای دانه چیا به تنظیم فشار خون و حفظ سطح قند خون سالم کمک می کند.
تسهیل عمل هضم
یکی از مهم ترین خواص دانه چیا فیبر بالای آن است. فقط یک اونس دانه چیا حاوی 11 گرم فیبر است که حدود یک سوم مصرف توصیه شده روزانه است. فیبر بالا به حفظ تعادل باکتری های روده و جلوگیری از یبوست به هضم سالم غذا کمک می کند.
از طرفی فیبر به شما کمک می کند تا برای مدت طولانی تری احساس سیری کنید و همین خاصیت باعث می شود تا گزینه خوبی برای مصرف در رژیم لاغری باشد.
قوی و متراکم کردن استخوان ها
دانه های چیا منبع عالی کلسیم، منیزیم، فسفر و مواد معدنی ضروری برای حفظ بافت استخوان ها هستند. این مواد معدنی برای حمایت از تراکم استخوان و پیشگیری از بیماری هایی مانند پوکی استخوان ضروری هستند.
افزودن دانه های چیا به رژیم غذایی، به ویژه برای کسانی که به لاکتوز حساسیت دارند یا رژیم گیاه خواری دارند، بسیار کاربردی و مفید است، زیرا یک منبع گیاهی عالی برای کلسیم هستند.
از خواص دانه چیا داشتن کالری کم
از دیگر خاصیت های دانه چیا می توان به کالری کم آن اشاره کرد. این دانه ها برخلاف مقدار بالای مواد مغذی، کالری بسیار کمتری دارد و بهترین گزینه برای حفظ تعادل در رژیم لاغری هستند.
با مصرف دانه های چیا، بدن هم مواد ضروری را دریافت می کند و هم کالری زیادی به آن تحمیل نمی شود.
کنترل قند خون
فیبر بالای دانه های چیا در ترکیب با سایر مواد تشکیل دهنده آن به کاهش سطح قند خون بسیار کمک می کنند. همین امر سبب پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 خواهد شد.
گنجاندن راحت آن به رژیم غذایی
دانه های چیا طعم ملایم و آجیلی دارند و به راحتی می توان آن ها را در وعده های غذایی روزانه خود گنجاند. این دانه ها را می توان به اسموتی، بلغور جو دوسر، ماست، سالاد یا حتی محصولات پخته شده اضافه کرد.
دانه های چیا به دلیل توانایی جذب مایعات، در تهیه یک پودینگ سالم استفاده می شوند. همچنین یک جایگزین خوب برای تخم مرغ در پخت وگان قابل مصرف است. این تطبیق پذیری از کاربردی ترین خواص دانه چیا است و باعث می شود که بدون نیاز به اعمال تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی خود، از فواید آن بهره مند شوید.
جمع بندی خواص دانه چیا
طبق مطالب گفته شده دانه چیا یک ابر غذای مغذی است که فواید بی شماری برای سلامتی انسان دارد. ارتقای سلامت قلب، کمک به هضم غذا و حفظ استخوانهای قوی از خواص دانه چیا در رژیم غذایی هستند. به علاوه، این دانه ها به راحتی در وعده های غذایی گنجانده می شوند.