بهترین رژیم برای بیماران کلیوی
حدود ده درصد از جمعیت جهان به بیماری کلیوی دچار هستند. رژیم بیماران کلیوی می تواند تاثیر بسزایی در تسریع روند درمان بیماری داشته باشد. در واقع الگوی غذایی بیمار کلیوی رابطه مستقیمی با میزان کیفیت زندگی و درمان بهتر بیماری دارد.
در بهترین رژیم برای بیماران کلیوی توجه زیادی به وجود میزان سدیم، پتاسیم و فسفر در تغذیه بیمار می شود. در واقع توجه به میزان سدیم، پتاسیم و فسفر در تغذیه بیمار کلیوی به شما نشان می دهد که اجازه مصرف چه مواد غذایی را دارید و چه مواد غذایی را نمی توانید مصرف کنید. برای مثال مصرف زغال اخته، گلم کلم، سفید تخم مرغ، انگور قرمز، گندم سیاه، سیر، بلغور و … می تواند باعث بهبود عملکرد کلیه های شما شود. در این مقاله سعی داریم به معرفی مواد غذایی مفید برای بهبود بیماران کلیوی و جدول غذایی روزانه بیماران کلیوی بپردازیم؛ با مجله دکتر آیتم همراه باشید.
?جدول دسترسی به عناوین مهم این مطلب
تغذیه بیماران کلیوی
نوع تغذیه و دستور پخت غذا برای بیماران کلیوی بسیار حائز اهمیت است. فشار خون بالا و دیابت که شایع ترین عوامل خطر بیماری کلیوی هستند، می توانند به دلیل تغذیه ناسالم بروز پیدا کنند. البته استعمال دخانیات، چاقی، ژنتیک، سن و جنسیت هم می توانند خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش دهند. شما با استفاده از گرفتن مشاوره از متخصص تغذیه بیماران کلیوی می توانید یک رژیم کم پروتئین برای بیماران کلیوی پیدا کنید.
قند خون و فشار خون بالا می تواند به رگ های خونی کلیه آسیب وارد کند و توانایی عملکرد آنها را کاهش دهد. در صورتی که عملکرد کلیه ها به درستی نباشد، مواد زائد بدن مانند مواد زائد غذایی در خون تجمع پیدا می کند؛ بنابراین رژیم لاغری برای بیماران کلیوی لازم و ضروری است.
✍بیشتر بدانید: رژیم مناسب برای درمان کیست تخمدان را بیش تر بشناسید.
تغذیه و درمان بیماری کلیوی
رژیم غذایی مناسب بیماران کلیوی که در مراحل اولیه بیماری هستند با افرادی که مبتلا به نارسایی کلیه هستند متفاوت است. برای اکثر بیماران مبتلا به نوع پیشرفته این بیماری، پیروی از رژیم غذایی بیماران مزمن کلیوی بسیار مهم است. بهترین رژیم برای بیماران کلیوی باعث بهبود عملکرد کلیه و جلوگیری از آسیب بیشتر به آن می شود.
در حالی که محدودیت های غذایی در رژیم بیماران کلیوی در بیماران مختلف متفاوت است، اما اصولا توصیه می شود که همه افراد مبتلا به بیماری کلیوی مصرف مواد زیر را به حداقل برسانند:
سدیم در رژیم بیماران کلیوی
سدیم در اکثر غذاهایی که ما می خوریم یافت می شود و جزء اصلی نمک خوراکی مصرفی ما است. کلیه هایی که دچار آسیب شده اند نمی توانند سدیم را فیلتر کنند. بنابراین در صورتی که این بیماران سدیم زیادی را مصرف کنند، باعث افزایش سطح خون آنها می شود. پزشکان توصیه می کنند که بیماران کلیوی حداکثر روزانه 2000 میلی گرم سدیم مصرف کنند.
پتاسیم در رژیم بیماران کلیوی
اصولا پزشکان توصیه می کنند که در تغذیه بیمار کلیوی سطح مصرف پتاسیم به حداقل ممکن برسد.
فسفر در رژیم بیماران کلیوی
کلیه آسیب دیده نمی تواند فسفر اضافی در تغذیه بیمار را دفع کند. سطوح بالا فسفر می تواند به بدن آسیب وارد کند؛ بنابراین میزان مصرف فسفر در تغذیه بیماران کلیوی باید کمتر از 800 الی 1000 میلی گرم در روز باشد.
✍بیشتر بدانید: رژیم درمان کم خونی را بیشتر بشناسید.
معرفی بهترین مواد غذایی در رژیم بیماران کلیوی
شما اگر با مواد غذایی مناسب برای این بیماران آشنایی داشته باشید به راحتی می توانید یک رژیم غذایی بیماران کلیوی دفع پروتئین را برای خودتان برنامه ریزی کنید. آشنایی با این مواد غذایی همچنین شما را از غذاهای مضر برای بیماران کلیوی دور می کند.
گل کلم برای بیماران کلیوی
یکی از سبزیجات بسیار مغذی گل کلم است که سرشار از ویتامین C,K و فولات ویتامین B است. همچنین گل کلم غنی از ترکیبات ضد التهاب مانند ایندول است و منبع عالی فیبر می باشد.
زغال اخته برای بیماران کلیوی
زغال اخته مملو از مواد مغذی است و یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدن است که شما را در مقابل خطر ابتلا به بیماری های قلبی، برخی سرطان ها، آلزایمر و دیابت مصون نگه می دارد. زغال اخته همچنین به دلیل اینکه مقدار کمی سدیم، پتاسیم و فسفر دارد می تواند یک گزینه عالی در تغذیه بیمار کلیوی باشد.
بلغور برای بیماران کلیوی
بلغور می تواند یک جایگزین مناسب برای غلات کامل که دارای فسفر و پتاسیم بالایی هستند در رژیم بیماران کلیوی باشد.
بلغور سرشار از ویتامنین B، آهن، منیزیم و منگنز است. همچنین این دانه مغذی سرشار از فیبر است که برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مهم است.
کلم برای بیماران کلیوی
کلم سرشار از ویتامنین های گروه B,K,C است. همچنین این گیاه قدرتمند فیبر نامحلول که باعث ترویج حرکات روده و افزایش حجم مدفوع می شود را نیز فراهم می کند.
مرغ بدون پوست برای بیماران کلیوی
از آنجا که سینه مرغ بدون پوست مقدار کمتری فسفر، سدیم و پتاسیم به نسبت مرغ پوست دار دارد می تواند برای بیماران کلیوی مفید باشد.
فلفل دلمه ای برای بیماران کلیوی
فلفل دلمه ای سرشار از مواد مغذی است و پتاسیم کمی نیز دارد. فلفل دلمه ای رنگی سرشار از آنتی اکسیدن قوی ویتامین سی و ویتامین آ است که موجب تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.
پیاز برای بیماران کلیوی
پیاز برای طعم دادن به غذاهای رژیم کلیوی می تواند بسیار عالی باشد. شاید بیماران کلیوی با کاهش مصرف نمک احساس بدطعمی غذاها کنند که با تفت دادن پیاز با سیر و روغن زیتون می توانند طعم لذیذی به غذاهایشان ببخشند و به کلیه ها آسیبی وارد نشود.
همچنین پیاز حاوی مقدار زیادی ویتامین C، ویتامین B، منگنز و فیبرهای پری بیوتیک است که به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
انگور قرمز
انگور قرمز منبعی سرشار از ویتامین C است که شامل آنتی اکسیدان هایی با نام فلاونوئیدها هستند. این مواد باعث کاهش التهاب می شوند. انگورهای قرمز حاوی منابع زیادی از رسوراترول، نوعی فلاونوئید است که باعث افزایش سلامت قلب و جلوگیری از دیابت و زوال شناختی می شود.
سفیده تخم مرغ
گفتنی است که زرده تخم مرغ حاوی مقادیر زیادی از فسفر است که همین امر باعث می شود که سفیده تخم مرغ یک انتخاب بهتر برای بیماران کلیوی باشد. سفیده تخم مرغ منبع پروتئین با کیفیت بالا و مناسب کلیه ها است. سفیده تخم مرغ در رژیم غذایی بیماران کلیوی دیالیزی نیز جای ویژه ای دارد.
سیر
به طور کلی به افرادی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستند توصیه می شود که در رژیم های غذایی خود سیر را جای دهند. زیرا افراد مبتلا به بیماری های کلیوی باید در مصرف سدیم بسیار مراعات کنند. به همین دلیل سیر می تواند یک جایگزین مناسب برای مصرف نمک باشد.