همه چیز درباره درمان زخم معده
زخم معده یکی از بیماری های شایع گوارشی است که در اثر آسیب دیدن لایه مخاطی که نقش حفاظت از معده را دارد، بروز پیدا می کند. در این مقاله قصد داریم به طور کامل درباره این بیماری و راه های درمان آن صحبت کنیم. برای آشنایی بیش تر با درمان قطعی زخم معده با دکتر آیتم همراه باشید.
جدول دسترسی سریع
- علت ایجاد زخم معده چیست؟
- زخم معده چه علائمی دارد؟
- روش های تشخیص زخم معده
- انواع روش های درمان زخم معده
- درمان دارویی
- درمان جراحی
- درمان خانگی زخم معده
- خوراکی های منع شده برای زخم معده
- عوامل تشدید کننده زخم معده
علت ایجاد زخم معده چیست؟
معده برای هضم غذا و برخورد با میکروب هایی که وارد معده می شوند نوعی اسید قوی تولید می کند، زمانی که به دلیل ورود باکتری هایی به نام هلیکوباکترپیلوری و یا مصرف بیش از حد داروهای ضد التهابی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپیرین لایه مخاطی محافظ معده از بین می رود، اسیدها باعث آسیب به دیواره ی معده و ایجاد زخم می شوند. درمان درست و به موقع این بیماری بسیار مهم است تا باعث بروز عارضه های بیشتری نشود.
زخم معده چه علائمی دارد؟
علائم زخم معده به شدت بیماری بستگی دارد اما تقریباً در همه افراد مبتلا احساس درد و سوزش در وسط شکم، بین ناف و قفسه سینه مشاهده می شود که این درد در زمان خالی بودن معده شدیدتر است و ممکن است برای دقایقی و یا ساعت ها طول بکشد. از دیگر علائم زخم معده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دردهای شکمی
- حالت تهوع و استفراغ
- نفخ معده
- آروغ زدن مداوم
- میل نداشتن به غذا
- کاهش وزن بدون دلیل
- احساس سوزش در قفسه سینه
روش های تشخیص زخم معده
روش تشخیص و درمان زخم معده با توجه به شدت زخم متفاوت خواهد بود. بعد از مراجعه به پزشک متخصص گوارش، با بررسی آزمایش خون، مدفوع و یا آزمایش تنفسی وجود باکتری در معده تشخیص داده شده و درمان زخم معده شروع می شود اما در مواردی هم با استفاده از روش های آندوسکوپی، بلع باریم، بیوپسی آندوسکوپی زخم معده قابل تشخیص خواهد بود.
انواع روش های درمان زخم معده
برای درمان این بیماری روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
درمان دارویی زخم معده
در اکثر موارد با مصرف داروهایی که پزشک متخصص تجویز کرده، این بیماری درمان می شود. اگر در معده فردی باکتری وجود داشته باشد با استفاده از آنتی بیوتیک ها برای رفع این باکتری و مهارکننده پمپ پروتون جهت کاهش اسید معده، درمان زخم معده انجام می گیرد. داروهایی که ممکن است پزشک برای زخم معده تجویز کند عبارتند از: امپرازول، لانزوپرازول، رابپرازول، ایزومپرازول و پنتوپرازول.
درمان جراحی زخم معده
در بعضی از موارد زخم های معده پیچیده و یا دارای بافت سرطانی هستند و با روش های دارویی قابل درمان نمی باشند، در این صورت با تشخیص و صلاحدید پزشک متخصص جراحی صورت می گیرد تا درمان قطعی زخم معده انجام شود.
درمان خانگی زخم معده
درمان زخم معده در خانه می تواند به بسیاری از افراد که مشکلات جدی ندارند کمک بسیاری بکند. هرچند مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص اصلی ترین راه درمان زخم معده می باشد اما روشهای درمانی گیاهی و خانگی هم با مشورت پزشک می تواند فرایند درمان را تسریع کنند.
چند نمونه از مهمترین روشهای درمان این بیماری در خانه شامل موارد زیر می باشند:
درمان با پروبیوتیک ها
طبق تحقیقات انجام شده، پروبیوتیک ها، موادی هستند که به حفظ تعادل باکتری های معده کمک می کنند و باعث کاهش این باکتری ها می شوند. پروبیوتیک ها که در بهبود زخم معده بسیار موثر هستند در مواد غذایی مانند ماست، پنیر کمی مانده و نوشیدنی کفیر (یک نوع نوشیدنی تخمیری از شیر) وجود دارند.
درمان با مواد غذایی حاوی فلاونوئید
فلاونوئیدها ترکیباتی هستند که می توانند از پوشش های داخلی معده در برابر باکتری ها محافظت کنند، بنابراین در بهبود زخم معده نیز موثر هستند. این ترکیبات در مواد غذایی مانند میوه ها، سبزیجات، حبوبات، زیتون، کلم پیچ، کلم بروکلی، سویا و توت ها وجود دارند.
درمان زخم معده با عسل
عسل، این شیرین کننده ی محبوب در سرتاسر دنیا، خواص بسیار زیادی دارد که یکی از آنها خاصیت ضد باکتریایی آن است. برای درمان این بیماری، استفاده از عسل مانع از رشد باکتری های موجود در معده و در نتیجه تسکین درد و التهاب می شود.
درمان زخم معده با عسل و سیاه دانه
عسل که به تنهایی در بهبود زخم معده بسیار موثر است، ترکیب عسل و سیاه دانه هم ترکیبی بسیار قوی برای رفع مشکلات گوارشی و بهبود و ترمیم زخم ها و حتی از بین بردن عفونتهاست. این ترکیب قدرتمند که قرنهاست در طب سنتی برای مشکلات گوارشی تجویز می شود، می تواند عفونت حاصل از وجود باکتری در معده را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
درمان زخم معده با شیرین بیان
شیرین بیان نوعی ادویه است که برای درمان بسیاری از بیماری ها، به خصوص بیماری های گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس تحقیقات، ریشه شیرین بیان در پیشگیری و مبارزه با این بیماری موثر است به طوری که با تحریک تولید بیشتر مخاط، از پوشش معده محافظت می کند و همچنین ترکیبات خاص موجود در شیرین بیان از رشد هلیکوباکتر هم جلوگیری می کند.
بیش تر بخوانید: به لیست غذاهای کم کالری یک نگاه بیاندازید.
خوراکی های منع شده برای زخم معده
برخی مواد غذایی و خوراکی ها این بیماری را تحریک و منجر به شدیدتر شدن درد می شوند بنابراین در حین درمان باید مصرف آنها را حذف کرد و یا به حداقل رساند. این مواد عبارتند از:
- قهوه و انواع نوشیدنی های کافئین دار
- نوشیدنی های گازدار
- نوشیدنی های الکلی
- انواع شکلات و کاکائو
- غذاهای پرنمک
- فلفل قرمز و فلفل تند
- مواد اسیدی مانند مرکبات،گوجه فرنگی و لیموترش
- غذاهای سرخ کردنی
بیش تر بخوانید: از بهترین رژیم برای بیماران کلیوی استفاده کنید.
عوامل تشدید کننده زخم معده
علاوه بر برخی خوراکی ها، دو مورد دیگر هم هستند که باعث تشدید زخم معده می شوند. این عوامل تشدید کننده عبارتند از: استرس و استعمال دخانیات.
استرس
استرس و فشار روانی یکی از عواملی است که تاثیر مستقیم بر روی دردها و زخم معده دارد. سعی کنید منشا استرس خود را بیابید و از آن دوری کنید. با انجام ورزش های سبک روزانه مثل پیاده روی و یا انجام یوگا می توان استرس را کنترل کرد.
دخانیات
مصرف هر نوع از دخانیات باعث تضعیف لایه داخلی محافظ معده و در نتیجه ایجاد زخم در معده می شود. هم چنین استعمال دخانیات، تولید اسید معده را هم افزایش می دهد.