درمان کم خونی با رژیم غذایی + دلیل کم خونی
وقتی گفته می شود که فردی دچار کم خونی است یعنی اینکه سلول های قرمز خون وی در مقایسه با شرایط عادی و معمولی کم است، البته این شرایط می تواند به معنی هموگلوبین کمتر از حالت عادی در هر یک از سلول های قرمز خون نیز می باشد. برای راه های درمان کم خونی با رژیم غذایی در ادامه با ما همراه باشید.
عوامل بسیار زیادی هستند که می توانند علت کم خونی یا فقر آهن باشند و در واقع عدم مصرف آهن کافی در رژیم غذایی می تواند منجر به کم خونی و فقر آهن شود. البته برخی افراد رژیم غذایی ضعیف با مقدار کافی آهن دارند اما به دلایل دیگر دچار کم خونی می شوند. همچنین افرادی که از رژیم های غذایی خاص مثل وگان و … نیز پیروی می کنند ممکن است به کم خونی مبتلا شوند.
خوشبختانه در اکثر مواقع این بیماری با رژیم درمان کم خونی مناسب قابل پیشگیری و درمان است که ما در این نوشتار از دکتر آیتم به طور مفصل درباره مواد غذایی مناسب برای درمان کم خونی صحبت خواهیم کرد.
کم خونی چیست؟
کم خونی یا همان فقر آهن یک مشکل خونی بسیار رایج در بین افراد جامعه است. در واقع این مشکل زمانی رخ می دهد که بدن فرد سلول های قرمز کمتر از حد معمولی را تولید کند. وظیفه سلول های قرمز اکسیژن رسانی به مغز و سایر بافت های بدن است. در صورتی که فرد دچار فقر آهن باشد اکسیژن رسانی به اندام های مختلف به درستی انجام نمی گیرد و همین مشکل باعث می شود که فرد بدون هیچ دلیل خاصی احساس خستگی و بی حوصلگی کند.
?بیشتر بخوانید: روش های لاغری کدام اند؟
دلیل کم خونی چیست؟
کم خونی در صورت که بدن فقر آهن داشته باشد رخ می دهد که از جمله دلایل کم خونی عبارتند از:
مقدار کم مصرف آهن در رژیم غذایی روزانه
افرادی که در رژیم غذایی روزانه خود به مقدار مناسب آهن مصرف نمی کنند؛ به مرور زمان دچار کم خونی می شوند. منابع سرشار از آهن عبارتند از گوشت قرمز، سبزیجات برگ سبز، خرما، آرد برنج، برخی از غلات صبحانه و … .
متخصصین تغذیه توصیه می کنند که بیشتر آهن مورد نیاز بدن را سعی کنید از منابع غیرگیاهی تامین کنید. زیرا تنها حدود 3 الی 5 درصد از آهن منابع گیاهی جذب بدن می شود. به همین دلیل به افرادی که رژیم گیاه خواری دارند توصیه می شود که مقدار مصرف مواد غذایی که حاوی ویتامین سی است را در رژیم غذایی خود افزایش دهند تا دچار فقر آهن نشوند.
جذب نامناسب آهن
برخی از مشکلات و بیماری ها ممکن است بر فرآیند جذب آهن در سیستم گوارش تاثیرگذار باشند. به طور مثال التهاب مزمن سیستم گوارش تاثیر منفی بر جذب آهن دارد.
از دست دادن ناگهانی خون
ممکن است افراد در اثر تصادفات رانندگی، بیماری سل، زخم معده یا بیماری های مربوط به روده خون زیادی را به یکباره از دست دهند. همچنین خونریزی بیش از حد بانوان در طول دوره قاعدگی یا هنگام تولد کودک ممکن است منجر به کم خونی در زنان شود.
افزایش نیاز بدن به آهن
نیاز بدن در برخی مواقع خاص به آهن افزایش پیدا می کند؛ برای مثال کودکان و نوجوانان در سن رشد نیاز به آهن بیشتری دارند. پزشکان تغذیه به افراد توصیه می کنند مقدار مصرف آهن را در سنین کودکی، نوجوانی، میانسالی، بارداری و شیردهی افزایش دهند.
جذب غیر کافی آهن
بدن فرد وقتی که فرد دچار اسهال شده است یا دچار بیماری های مزمن کلیوی است به اندازه کافی نمی تواند آهن را به خود جذب کند.
? بیشتر بخوانید: با نحوه تغذیه و درمان بیماری کلیوی بیشتر آشنا شوید.
رژیم درمان کم خونی
از جمله منابع غذایی و نکاتی که متخصص تغذیه در درمان کم خونی با رژیم غذایی به شما پیشنهاد می دهد می تواند شامل موارد زیر باشد:
از مواد غذایی حیوانی مصرف کنید
همان طور که گفتیم آهن هم در منابع گیاهی و هم در منابع حیوانی یافت می شود؛ اما آهن موجود در منابع گیاهی بهتر توسط بدن جذب می شوند. از جمله مواد غذایی حیوانی که در رژیم درمان کم خونی مصرف آنها توصیه می شود عبارتند از:
- ساردین
- صدف خوراکی
- حلزون دریایی
- گوشت بره
- گوشت گاو
از مصرف ویتامین C غافل نشوید
در صورتی که در رژیم روزانه خود از مواد غذایی سرشار از ویتامین سی استفاده کنید فرآیند جذب آهن توسط بدن را افزایش می دهید. از جمله توصیه هایی که پزشکان در این زمینه دارند عبارتند از:
- آب پرتقال یا آبلیمو را در کنار رژیم غذایی خود مصرف کنید.
- برای شام می توانید از سبزیجات مورد علاقه را برش گوشت ترکیب کنید. همچنین در صورت مصرف گوشت گاو، می توانید فلفل دلمه غنی از ویتامین سی به غذای پخته شده خود اضافه کنید. همچنین به جای روش سنتی خواباندن گوشت در آب نمک، سرکه یا ادویه، می توان از آبمیوه های اسیدی همچون آبلیمو ترش یا آبلیمو برای انجام این کار استفاده کنید.
مواد غذایی غنی از اسید فولیک
اسید فولیک نوعی ویتامین بکمپلکس است که برای تولید اجزای تشکیل دهنده هموگلوبین همچون سلول های سفید خون مورد نیاز است. در واقع فقدان اسید فولیک یکی از دلایل اصلی ابتلا به کم خونی است.
فولیک اسید نوعی ویتامین است که برای تولید سلول های جدید در بدن شامل سلول های قرمز خون لازم و ضروری است. بدن نمی تواند به صورت عادی مقدار زیادی از ویتامین را ذخیره کند و به همین دلیل لازم است منابع تازه برای حفظ سطح مناسب این ویتامین در بدن مصرف شود. به این نکته توجه داشته باشید یک رژیم غذایی اصولی به صورت عادی حاوی مقدار کافی اسید فولیک می باشد و فقر اسید فولیک باعث ابتلا به کم خونی و سایر مشکلات برای فرد می شود.